Intre Uranus si Mercur astazi de Ziua Sanatatii

De ziua sanatatii astazi 7 Aprilie,  pentru ca tot este 2021 – an pandemic – am rasfoit virtual postarile altora si am vazut care mai de care. De la institutie la medic, de la om la tipicari, de la necunoscatori la hai sa radem, important este ca majoritatea si-au adus aminte! Noroc de ei si ca sa nu ma plictisesc am rememorat aspecte din armata, unitatea Ministerul de Interne undeva prin tara. Acolo unde pe cand eram militar am trait-o si pe asta! Dar unde vroiam sa ajung? Pai simplu. Doar o simpla comparatie pe care nu am cum sa nu o trec in revista! Anul respectiv sa tot fie 1998 dupa cate tin minte versus anul 2021.

Pre cand am auzit pentru prima data: “Astazi nu se fumeaza in unitate, e ziua sanatatii!” Am ramas paf pentru ca totul era in bataie de joc. Ma uitam in stanga, priveam in dreapta si la melteanul de caporal ajuns care m-a determinat sa ma cocot la ultimul geam din baie sa pot fuma linistit. Sunt convins la cata “aratura” avea in cap, pentru ca daca l-as intalni astazi? Mai mult ca sigur ar fi unul de pe baricadele, temerezele si ineptiile: “Eu nu ma vaccinez! Pandemia e pentru fraieri! Bai aia care purati botnite!…” No, exemplele ar putea continua si atunci la ce te poti astepta de la un meltean? Atat a invatat el in viata asta a lui mai mult ca sigur si s-a vazut “serif” de ziua sanatatii intr-o unitate militara! Pentru ca daca ar fi fost acasa la vremea aceea? Poate il punea taica-su la carat lemne, condus vaca sau insamantat tarlaua vecinului. Si nu ca ar fi rau, am facut-o si eu dar nu in stil barbar, pentru ca autogospodarirea, microintreprinderea sau agricultura nu este o rusine! Categoric nu.

foto: The New York Times

Si uite asa a fost treaba cu armata. Acum in vremurile astea facand o analiza ca a trecut un an de cand lumea este intr-un razboi cu inamicul nevazut, nu mai conteaza. Pentru mine cel mai important aspect este sanatatea mintala. Ei as? Pai cand ii spui romanului de psihiatri si psihologi e ca si cum ai spune: “ia cum fuge dracul de tamaie!” De la mintal si o sanatate buna ajungem la mentalitate. Ei bine aici e aici! Pandemia ca pandemia. Unul crede si se vaccineaza. Cine nu crede ori scapa, ori leacuri babesti daca nu-l prinde moartea si la lopatanol cu ei. Nu doresc sa fiu cinic. Doar ma gandesc… pentru ca dincolo de pandemie? Cine are de trait si ia dat Bunul Dumnezeu, Universul, Destinul zile? Va trai asa cum a fost si pe front in cele doua razboaie mondiale. Interesant ar fi ce faceau bunicii nostri in razboaie de ziua sanatatii, cu siguranta erau mult mai demni in fata bolii si a mentalitatilor de maidan! Cu toate astea ceea ce nu inteleg este mentalitatea si inversunarea omului. Eheee si daca nu l-as cunoaste pe om.

Cum ii dadeai pe timpuri paine la cartela de facea romanul nostru inventii sa plece cu o paine intreaga. Cum il priponeau autoritatile pe timpul lui Ceausescu iar ei dupa ce vandalizau sau furau, rupeau si se ascundeau in codru. Pentru ca in cele din urma un alt roman sa il sifoneze dupa care era prins. Seamana putin a barbarie si mai putin a mentalitate sanatoasa! De paca si in zilele astea ar fi la fel. Mentalitatea da? Nu va suna cunoscuta vorba: “aceiasi Marie cu alta palarie?” Si uite asa exemplele pot continua dar nu-i vad rostul pentru ca cititorul acestor randuri stie din experientele proprii cum si prin ce a trecut fiecare!

Astazi de ziua mondiala a sanatatii un singur gand cu inima deschisa… Daca oamenirea nu va lucra la mentalitatea, mental si mintal – pentru ca Romania nu este singurul exemplu, fiecare sat cu nebunii lui era o vorba – atunci la experienta cu oamenii pe care o am si spun suficienta cat sa dibuiesc incotro ne indreptam cu pasi marunti dar siguri, pana va da Uranus peste noi. Apoi sa vezi suprize “iarna ne-a luat pe neasteptate.” Urat imi va fi de “supravietuitorii” care pana acum si-au cladit castele de nisip in jurul lor, iluzii aprinzand cate o lumanare si cu crezul doar la nivel declarativ, fetiscanele care se cred cu cununiile legate dar lasa cate un leu la o babuta si cei cu mintea multa de trairi in emisferele dimensionate de a 10-a existenta. Pentru altii “vin extraterestrii” si tot asa! Mi-e greu sa o spun ca am vazut gesturi de patriotism la noi in tara. De ce? Pentru ca cele mai putine le-am observat in Romania tocmai de aia, nu-s “marele nationalist” nu am sa fiu nici dac, pentru ca iubesc cum spune japonezul: “Mireasma de ceai a prezentului!” Doar un simplu anglofil si nu imi poate interzice nimeni! Da nici macar tu cititorule care ai incerca sa ma judeci, daca ma judeci!

Si cum “vorbaria multa saracia omului”… Draga sanatate imi doresc de ziua ta astazi, sa le dai meltenilor de ziua sanatatii mintea cea de pe urma, sanatatea de care au nevoie. Celor care sunt speriati, Universule intareste-i sa isi tina mentalul in echilibru si sanatatea mintala lipede! Iar pentru cei care sunt impotriva oricaror reguli si totul este ca o “facatura” fie ca Bunul Dumnezeu si Destinul vostru sa nu va trimita in groapa pe timpurile astea!

La Multi Ani de ziua Sanatatii pentru toti cei care v-ati pastrat asa cum de va stiu de mult! Adica acei oameni simpli si cu bun simt dar care intotdeauna v-ati pastrat mentalul curat! Si tie sanatate? Ca sa iti urez? Fa ceva util ca sa inteleaga omul ca nu le cunoaste el pe toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *