Covid 19 si dincolo de virozele sociale.

Am vazut multe la viata mea si am asistat la mai multe de-a lungul timpului!.. Asa cum ii spune omul: “La cat mai multe… pahare!” Ei bine eu cum nu sunt cu paharele, eventual cu sticla dar si aceea de dezinfectant. putem dezinfecta mai intai de toate mintile panicate, parerea mea!

Ce as face astazi? Poate parea o aroganta? Nici pe departe! As dezinfecta din toata inima mintile unora! De ce? Simplu. Mai degrab’ pur si simplu, aici si acum le-as dezinfecta mintile da, de egoism si superficialitate, interesul meschin… daca as avea o super putere asta as face! Intr-o saptamana a panicii pe care am resimtit-o de saptamana trecuta, nu ca m-ar caracteriza, insa vazandu-i pe altii se mai intampla. Acum in cea de a doua saptamana este mult mai bine… pentru ca unii s-au mai oprit din glumele fara sens civic! Cu toate acestea, ceilalti, care inca se mai cred vedete sau formatori in Romania, cu regret nu si-au dat seama ca suntem intr-o situatie reala.

Imi pare rau sa observ faptul ca oamenii se gandesc in egoismul lor la bani! Chiar imi doresc sa ii faceti vanzand drojdie la suprapret… probabil. Dar si probabilitatea este o ecuatie tot a universului in care respiram si ar trebui sa avem loc cu totii. Masti, dezinfectanti si alte trebuitoare la omul aflat in necaz. Nu as putea sa spun ca nu aveti inima! Probabil aveti insa nu aveti creier. De ce? Simplu. La fel sau pur si simplu, odata banii facuti nu o sa reusiti sa va tratati. Insa pe voi nu va intereseaza nici macar aceasta. Si atunci vorbim despre un virus? Nu. In prima instanta inconstienta unora.

sursa: New York Times

Nu sunt cel care are putere sa judece pe nimeni. Insa cele mai urate gesturi le-am vazut de la intoarcerea mea in tara, 21 August 2017, cand si mai cate prin jurul meu se roteau aidoma unei tornade fara sens. Raman stupefiat cum tarile civilizate impreuna de la mic la mare s-au angrenat in munca de a lupta inpotriva unui virus. Cu toate astea in Romania ne gandim la “bisnita”. Poate nu este cuvantul potrivit dar cum exemplul epocii de aur in care se facea, ca unii plecau la “polaci” luau sapunul cu 1 leu si il vindeau cu 12 lei, meteaha a ramas, m-a lasat rece si atunci aveam doar 7 ani. Un gest urat as putea spune care se pare, de-a lungul anilor, mi-au demonstrat unii ca probabil ne caracterizeaza. Dar oare aceasta sa fie omenia? Sa iei tu spirtul de pe rafturi? Pot intelege cu hartia igenica, unii datorita somatizarii probabil ca au probeleme, ne dam cu firma in cap? Insa nu inteleg cu spirtul, drojdia si altele. In cele din urma Universul va lasa autoritatile sa isi faca treaba si dincolo de dosarele penale asistam la o lectie de viata pe care multi conationali se pare ca inca nu au invatat-o dincolo de dosarele penale. Dar cine sunt eu sa judec? Lasand universul sa-si atribuie treaba…

Dorinta naste teama si frica spunea un proverb japonez. Insa prostia naste indiferenta si goana dupa bani! In contextul in care Germania spune ca nu s-au mai confruntat cu astfel de situatii inca din al II-le Razboi Mondial, unii se pun pe capatuiala. Am auzit multi de-a lungul vietii mele si in jurul meu: “in viata aceasta exista prosti si destepti!” Cu toate acestea Universul nu functioneaza dupa regulile acestea si iarasi nu mai inteleg, de ce unii isi fac reclama pe vremurile acestea?

In vremuri de restriste sa traim oare numai dupa imagine, staif si bani? Probabil dupa unii! Dar ce facem cu ceilalti care sunt “invadati” de panica?!? La ei chiar nu se gandeste nimeni?!? Mi-a placut batranica careia am putut sa ii cumpar un banal pachet de drojdie si am vazut fericirea pe chipul unui om, ca nu stia de unde vine. Si pentru ce? Am ramas buimac ca “se dadea pe sub masa”. habar nu am avut! Dezastru. Ei daca tot am inceput asa, nu trecem criza oricat am fi noi de buni! Pentru ca altii sunt prea “nebuni”.

Efectul de turma neandestulata dupa castig si bani, nu se compara cu bunatatea Universului care inca ne mai suporta. Dar pana cand? Si cand te gandesti ca stie el Universul de ce! Unii vor invinge si altii vor fi ramasi in panica si neputinta constiintelor incarcate de indestularea peste noaptea…. lor.

Concluzia: ce pot face autoritatile? Cand vorbim despre ego-ul panicii din om generate de dorinta?!? Daca ne dorim sa supravietuim, intr-un context real, nu cred ca glumele proaste, narcisismul si dorinta de a profita de pe urma acestei incercari, ar trebui sa mai isi faca loc in constiinta noastra!

Echilibru si bunul simt va trebui sa isi dea mana in constiinta fiecaruia dintre noi, nu pentru a ne salva, doar pentru a fi mai constienti si a ne sprijini acolo unde autoritatile pot fi depasite. Si noi suntem cu voi! Chiar daca suntem “napastuiti” impreuna vom invinge daca ne vom intelege dorinta de a ne ridica desupra unei pandemii. Ce spuneti de asta?!? Trebuie doar sa vrei si atunci universul nu iti intoarce dorinta din eter, el chiar va lucra, te va suporta si te va indruma.

Un singur gand la care meditez acum desi nu sunt voodo, saman sau alte porcarii despre care am auzit vorbindu-se in ultima perioada pe la unii “invatacei”! Ar trebui sa ne deschidem constiinta intr-un proces gradual si bun pentru a invinge panica. Primul pas pe care il putem face in lupta cu propriile dorinte si a ne vindeca de vechile meteahne! Apoi sa ne gandim mai mult la noi dar sa nu ignoram aproapele din jur! Suficient pentru a progresa, a invata si a ne ajuta. Impreuna putem invinge daca ne pasa. Iar daca nu, ne paseasa Universul, acolo unde meritam fiecare dintre noi… J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *