“Cine-i mai tare? Virusul sau panica?!?” Cea mai neinspirata forma de “atentionare”

   “Cine-i mai tare? Virusul sau panica?” Nu va ganditi la altceva decat la o formulare intr-un titlu de stire undeva in Romania.    
   Nici una nici alta, insa educatia ar fi trebuit sa impuna latura numita responsabilitate din fiecare individ in parte. Acest proces poarta numele de constientizare care dezvolta mult mai mult responsabilitatea. Deja se cunoasteau – logic – foarte multe aspecte de cand a inceput forma de manifestare in China, chiar daca ele ca la orice “autoritate” au fost tinute departe de ochii lumii, inca de la finalul lunii Octombrie 2019. Cu toate acestea logica imi spune ca atunci cand a explodat “bomba”, 26 Ianuarie 2020 lucrurile erau scapate de sub control. Asta e se mai intampla si la case mai mari.
   Neinspirat titlu: “Cine-i mai tare?” Aceasta si cred ca sunteti de acord cu mine, datorita faptului ca multi au luat in deradere la inceput si faceau caterinca. Autoritatile erau aciuati dupa “castigurile” politice si nu au dat importanta cuvenita pentru ca erau ocupati cu anticipate, neanticipate. Ceea ce este mai mult sau mai putin grav, faptul ca nu au anticipat evenimentele care aveau sa urmeze in Italia.
   Logica spune aceasta, nu panica! Cand vezi ca ceva in jurul tau se intampla – referinta China – te gandesti nu de alta… “Oare ce nebun a facut asta posibil?” si intervine de la sine educatia. Adica “Bai dar daca o fi adevarat?” Cand altii radeau… m-am gandit serios ca ar putea fi pe bune si am tacut! Asta ca sa nu “panichez”. Faptul ca situatia e balbaita, nestiuta deocamdata logica imi sopteste ca nu ar fi de mirare sa se intample identic Italia, nu neaparat in Romania, peste tot! Si uite asa pas cu pas, ingonranta unora, teama, fuga de responsabilitate, ca asa “e unii”… las ca trece. Faptul ca specialistii mare parte din ei sunt “nepregatiti” e si normal sa fie asa ca luarea pe nepregatite. Din surse acestea au spus-o chiar ei pentru ca unii pe care i-am ascultat erau speriati, dincolo de medici sunt oameni!
Dar lasand deoparte “Cine-i mai tare?”, un titlu total neispirat care arata subtil forma “sarcastica” sau plina de “aroganta”. Nu cred ca panica este chiar cea mai tare! Din contra, iresponsabilitatea multora da… Acest aspect este cel mai “tare” pentru ca asa au fost toate de-a lungul timpului in tara asta! “Lasa bai ca merge!” Uite ca nu a fost sa fie asa, evident ca nu fac referinta la virus, doar ma gandesc la aspectele importante in general care da! Au fost, chiar au fost tratate cu superficialitate si cam atat… Ca de fiecare data cand lucrurile ulterior s-au precipitat si a intervenit “mintea de pe urma”
   Cand unii sunt focusati pe virus, probabil “panica” mea cea mai “tare” este la ce vantoase vor urma si astrologic dincolo de dificultatile din Italia se preconfigureaza la orizont mai multe aspecte negative acolo de continuitate ca sa vin cu o confirmare morala! Italia va fi atinsa din nou de fenomene meteo extreme dar si cateva cutremure. Ca doar de, cand vin… vin toate odata! Ca la toata lumea.
 Si pentru inca o data, nu panica o consider cel mai “tare” aspect pe care l-am simtit in randul oamenilor. La polul opus fuga de realitate si responsabilitate, care este absolut normala din punct de vedere psihologic pentru ca omul, vrem nu vrem este egoist! El se naste singur, traieste singur si moare singur chiar daca are partenera, partener, copii, rude sau familia in jurul sau. Aceasta este cu totul alta poveste si duce inconstient la teama de moarte care nu se constientizeaza numai la virus, ea intervine firesc si in situatii mai simple aparent.
   Cel mai elocven exemplu?!? Momentul cand vedem un accident pe strada, atunci cand o persoana este lovita si dincolo de compatimire – pentru ca asta pare la prima vedere – nu este altceva un fenomen din subconstientul nostru care nu trebuie confundat cu acea forma de “compatimire”… Este doar normalitatea ca forma de adaptabilitate, friica de moarte care se naste din egoism, pur egoism!  Desi se pare ca suntem preocupati de persoana in necaz, suferinta, afectata, accidentata ca in exemplul de mai sus, instinctul de supravetuire dezvolta acest aspect! Egoismul, vrem nu vrem natura umana. Cu toate acestea si el face parte din structura si natura individului dincolo de sex, convingeri politice sau altele…
   Ca si concluzie, vrem nu vrem?!? Chiar daca elementul de panica nu exista, cu certitudine instinctul de supravietuire dezvolta si activeaza egoul! Identic ca atunci cand organismul este suprasolicitat si activeaza adrenalina pentru a face fata in continuare la situatiile din jurul nostru. Adrenalina duce la constructivitate in cele din urma, insa panica se naste din dorinta! Dorinta de a supravetuire, determinat de fenomenul mortii! Si daca este impinsa la extreme… atunci se naste panica. dar ea nu este tare in cele din urma! Doar poate dauna si atat. J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *